Etsin tehtävään vaadittavia sosiaalisen median pelisääntöjä ja vastaan tuli tällainen dokumentti Verohallinnolta. Voisi todellakin ajatella, että tuollaisen viraston säännöt täytyvät olla pelkästään sanoja (+muutamia sivistyssanoja) sisältävä usean kymmenen kohdan tarkasti joka kohtaan puuttuva sääntöviidakko, mutta mitä vielä. Ehkä se ennakkoluulo on vain omassa päässäni, jossa tällaiset virastotalot toimivat edelleenkin vanhan ajan hierarkiaa noudattaen ja kunnon kurissa, mutta nyt ennakkoluuloni saivat sellaista kyytiä, että olisi varmaan tervettä tutkiskella muidenkin instituutioiden sivuja.

Verohallinnon sivuilta löytyi ohjeistus henkilökunnan sosiaalisen median käyttöön. Ensimmäinen asia, mikä kiinnitti huomiota jo liki ensimmäisellä sivuilla oli heidän luottamus omaan henkilöstöönsä, "Sosiaalinen media on sallittua - jopa suotavaa. Luotamme työntekijöihimme." Luottamus tulee esiin jollain tavalla läpi ohjeistuksen. Henkilökuntaa kannustetaan somen käyttöön ja ohjeistetaan tekemään julkaisuja niin, ettei ketään henkilöä tai työnantajaa saateta negatiiviseen valoon. Negatiiviset asiat toivotaan käsiteltävän talon sisäisesti, mikä on ymmärrettävää. Ohjeistuksessa myös ymmärretään, että kaikki eivät välttämättä keskustele tai aloita keskusteluja somessa eikä muutenkaan ole suuna päänä kommentoimassa joka paikassa. Tämäkin erilaisuus otetaan hienosti huomioon, kun työntekijöitä kannustetaan toiminaan somessa niissä kanavissa, mitkä heille on mieleisiä ja juuri niinkuin heistä hyvältä tuntuu. 

Voisin kuvitella, että säännöt on tehty Verohallinnossa mahdollisimman monen työntekijän avustuksella. Ihmisten toiveita ja heidän toimintatapoja on selvästi otettu huomioon sääntöjä laadittaessa. Itse ajattelen, että tällainen henkilöstön somevapaus ja heidän arviointikykyynsä luottaminen on hieno osoitus siitä, että jokainen voi suorittaa somettamista omalla tavallaan. Rajoituksia on syytä tehdä vasta siinä vaiheessa, jos jotain väärin toimimista ilmenee jatkuvasti.

https://www.vero.fi/globalassets/tietoa-verohallinnosta/esitys--ja-opetusmateriaalit/372v18_someohje-henkilostolle.pdf